Skip to main content

Fascinatie voor cijfers en tabellen? Natuurlijk niet!

Het voelde als ondergedompeld worden. Natuurlijk had ik me goed ingelezen. Dat doe je als je dagvoorzitter bent. Ik wil niet verrast worden. Toch waren veel dingen nieuw. Alleen al de grootte van de groep enthousiastelingen rondom het thema ‘kwaliteit’. Eerlijk gezegd: ik vroeg mezelf halverwege de dag af waar dat enthousiasme toch vandaan komt. Kwaliteit in het onderwijs relateer ik aan metertjes, grafieken, tabellen, kengetallen, etc. Zijn al deze mensen daar werkelijk zo enthousiast over?

Naast het dagvoorzitterschap mocht ik ook een workshop geven over ‘imago-changers’. Een uurtje voor aanvang las ik mijn krabbels nog eens door. Er kwam een bezoeker bij me zitten. Voordat ik het wist waren we verwikkeld in een gesprek over het onderwijs. Ze vertelde me hoe haar hart warm was geworden voor mbo-studenten. Dat zij diploma-uitreikingen weigert te organiseren in een saai lokaal, maar de aula reserveert en zorgt voor een leuke zanger met mbo-achtergrond. Bij een van de diploma-uitreikingen had ze haar dochter meegenomen. Een van de studenten zei tegen dochterlief: bedankt dat we jouw moeder de achterliggende jaren mochten lenen van je. Ik luisterde vol bewondering naar alle mooie verhalen die ze met me deelde. Ik meende te zien dat haar gezicht straalde toen ze het over haar studenten had en wat ze voor hen mocht betekenen.

Na dat gesprek besefte ik ineens waar dat enthousiasme van die deelnemers vandaan komt. Ik maar denken dat het alleen om de fascinatie voor cijfers en tabellen ging. Natuurlijk niet. Dat enthousiasme komt voort uit een warm hart voor mbo’ers. De drive om hen met een goedgevulde rugzak in de maatschappij en op de arbeidsmarkt te zetten. En dat elke dag een beetje beter willen doen.

Ja, dan krijg je dus een congres over onderwijskwaliteit met bijna 300 enthousiastelingen. De minister sloot zijn betoog treffend af: “Deze beweging is niet meer te stoppen!” Ik ben overtuigd.

Frans de Koeijer

Dagvoorzitter tijdens het jaarlijkse congres (2023) van het Kwaliteitsnetwerk mbo