Kennisdeling, training van auditoren en instellingsaudits.

18 november 2018

Herhaalde oproep: Pioniers gezocht voor peer review

Een belangrijke activiteit van het Kwaliteitsnetwerk mbo is de peer review op opleidingsniveau. In de afgelopen jaren hebben teams van verschillende instellingen hieraan meegewerkt. Het doel is om de kwaliteit van opleidingen nóg beter te maken door te leren van elkaar. Een ander doel is het op gang brengen van een professionele dialoog.

Hoewel teams positief terugkijken op hun deelname aan de peer reviews, blijkt uit de evaluaties ook dat het leren van elkaar beter kan. Daarom heeft de werkgroep in kaart gebracht wat succesfactoren zijn voor een geslaagde peer review.

Eén van die succesfactoren is dat er ruimte moet zijn voor de leervraag van het team zelf. En ruimte om, rondom die leervraag het ‘eigen verhaal’ te vertellen. Vervolgens probeert het team door ‘een goed gesprek’ met peers input te krijgen voor een volgende stap.

Een andere succesfactor is dat de leervraag bepaalt wat de beste aanpak voor peer review is, en welke peers hier een rol in kunnen spelen. De exacte aanpak en uitvoering van de peer review wordt gezamenlijk bepaald.

Het kwaliteitsnetwerk wil in het najaar starten met twee testomgevingen om te zien of een andere manier van peer review inderdaad bijdraagt aan het leren van elkaar en de professionele dialoog. Daarom zoeken wij enkele teams die hieraan mee willen werken. Voor de eerste testomgeving zoeken we 1 team Helpende ZW en 1 team Marketing/Communicatie en Evenementen.

U kunt zich aanmelden bij Karin van Wijnen via het volgende mailadres: kwijnen@deltion.nl. Voor vragen is zij bereikbaar via telefoonnummer 038 850 3126 of 06 2533 2748. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de verdere planning en aanpak te bespreken.