Kennisdeling, training van auditoren en instellingsaudits.

12 april 2021

Lerend veranderen in het MBO

Het Kwaliteitsnetwerk mbo en Sioo hebben vijf jaar geleden de handen ineengeslagen. Het heeft geresulteerd in twee soorten leergangen: een voor bestuurders én een voor opleidingsmanagers & directeuren. Ook dit jaar starten er weer edities die - vanuit de praktijk van alledag - willen bijdragen aan het versterken en ontwikkelen van onderwijskwaliteit.

We creëren samen met de deelnemers een plek waarin er tijd is voor theorie, ontwikkeling van handelingsperspectieven, inzichten en reflectie. ‘Een vrijplaats’ zoals een oud-deelnemer het noemde. We onderzoeken met elkaar de weerbarstige werkpraktijk en mogelijkheden om met taaie vraagstukken om te gaan en ook om kansrijke exercities te verkennen.

Vorig jaar is er met Bert Beun en Mariëll Visbeen een podcast gemaakt over de uitdagingen in het MBO. Hun ervaringen van de leergang hoor je hier: https://www.sioo.nl/actueel/podcast/vrijplaats-bestuurders-mbo/ . De thema’s in de leergang omvatten leiderschap, de lerende organisatie, stakeholdersdynamieken en verandermanagement. In een compacte en gecondenseerde leergang verdiepen en verbreden we op door de deelnemers ingebrachte verandervraagstukken en opgaven. We werken daarbij met inspirerende gastdocenten en intervisiebegeleiders. Zij maken gebruik van de kracht van de groep en spelen in op de ervaring en knowhow van de deelnemers die van en met elkaar leren en ontwikkelen. Namens Sioo vormen Frank Bosboom en Durk Piet de Vries met Evelyn van den Boom het programmateam.

Op 20 april 2021 organiseert het Kwaliteitsnetwerk mbo samen met Sioo tijdens de RvA een voorproeverij in de vorm van een digitale mini-Masterclass over scenario-denken in deze tijd van digitale transformatie. Renate Kenter en Marco Derksen zijn hier als sprekers bij aanwezig.

Meer te weten komen? Neem contact op met Kwaliteitsnetwerk (info@kwaliteitsnetwerk.nl) of met Sioo (via Durk Piet de Vries vries@sioo.nl).

Gerelateerde informatie en artikelen:

- https://www.sioo.nl/actueel/downloads/white-paper-scenarios-mbo-crisistijd/

- https://www.sioo.nl/search/Freudiaans+leiderschap+in+het+MBO  

 

Quotes van deelnemers:

“De leergang heeft me geholpen”

“De leergang helpt om te werken aan een lerende organisatie"

“Ik heb gemerkt dat mijn collega’s en ik ‘aan’ gaan op de passie voor het onderwijs dat je deelt"

“De leergang biedt ruimte om het even niet te weten en met collega’s te onderzoeken wat gaat helpen. Ik ervaar het als een vrijplaats”