Wat heeft dit nu te maken met het kwaliteitsnetwerk MBO?? Alles en niets zou ik kunnen zeggen. Niets omdat ik mijzelf introduceer in deze column en je hiermee gewoon iets meer over mijzelf, Marloes de Vries, te weten komt. Alles omdat als de kwaliteit van het schip en de bemanning niet in orde is dan zal het resultaat en de evaluatie van de reis niet naar tevredenheid zijn.
Ik ben waarnemend voorzitter bij ROC Zadkine. Onderwijs en kwaliteit zijn vanaf mijn start bij Zadkine top of mind geweest. Het meest spannende was toch wel de kwaliteitsagenda die ongeveer een week nadat ik was gestart als onvoldoende werd beoordeeld door de commissie. Dit was net als bij het zeilen een onverwachte gebeurtenis en we hadden dus een probleem. Hoe ga je hier mee om? Om de situatie toch wat beter in kaart te krijgen wilde ik eerst weten hoe ernstig de situatie was.I k besloot net zoals mijn twee dochters dat vroeger op de middelbare school deden te vragen of het net onvoldoende was (5) of toch … nog erger? Dat laatste was het geval. Dan schiet je vervolgens wel in de aanpak, er staat veel op het spel. Samen met een super gemotiveerd team kwamen we tot een grondige en snelle aanpak in het maken van een geheel nieuwe kwaliteitsagenda. Vervolgens moesten we wel de organisatie hier in mee krijgen. Gelukkig bleek dit zeer succesvol te zijn en hebben we het tij kunnen keren. Van heel slecht naar supergoed en hiermee ook de erkenning van het CKMBO, nou dat gaf ons vleugels! Desgevraagd heb ik later op een landelijke bijeenkomst verteld over het avontuur en het vervolg.
We ontwierpen direct een ontwikkelingsgerichte monitoringmethode en bijbehorende werkwijze om het eigenaarschap diep in de organisatie te krijgen en vervolgens te leren van elkaars ervaringen. Vandaag de dag zijn de kwartaalbijeenkomsten Kwaliteitsagenda zeer gewild en het moment om elkaar te laten zien wat er is bereikt of waar we tegenaan lopen. Het heeft ervoor gezorgd dat kwaliteit en kwaliteitsborging gekoppeld zijn aan kennisdeling en ontwikkeling. Bij de tussentijdse rapportage hebben we de commissie ook deel laten uitmaken van deze werkwijze.
Terug naar die zeiltocht, zeilen is anticiperen op wat er komen gaat, door een plan te maken en alternatieven te bedenken en vooral om kunnen gaan met onverwachtse wendingen. Veel van deze zaken zijn van toepassing in ons werk. Ik hoop dit ook te kunnen inzetten als bestuurslid kwaliteitsnetwerk MBO.
Marloes de Vries, 58 jaar, getrouwd, twee volwassen dochters, een kleindochter! Ik houd van zeilen, duiken, hardlopen maar ook van Engelse en Nederlandse literatuur, podcasts, lekker eten en reizen. Mijn werkervaring ligt in het onderwijs, ik ben een echt onderwijsmens begonnen als docent en omdat management al snel mijn interesse had doorgestroomd in allerlei directiefuncties op diverse scholen en zo bijna 3 jaar geleden beland in het college van bestuur van Zadkine.